Měsíční kroniky

Dnes jsem si pro Vás připravila recenzi na celou knižní sérii – Měsíční kroniky od Marissy Meyer. Základní příběh je rozložen do 4 knih: Cinder, Scarlet, Cress a Winter. Dále byly vydány 2 doplňkové knihy: Nejkrásnější – Příběh Levany a Hvězdy nad hlavou. 

Celá série se nese v pohádkovém nádechu. Všechny knížky (s výjimkou povídek obsažených v knize Hvězdy nad hlavou) odkazují na klasické pohádky. To se mi na celé sérii velmi líbilo.

Knize Cinder, která odkazuje na Popelku, jsem se věnovala už v samostnatném článku dostupném zde. A i když byl první díl opravdu dobrý, s každým příbývajícím dílem jsem byla víc a víc nadšená.


Bezprostředně na první díl navazuje druhá kniha Scarlet, která je inspirována Červenou Karkulkou. Samotná knížka se odehrává ve dvou linkách – jednou z nich je příběh Vlka, Scarlet a babičky Michelle. Druhá dějová linka se věnuje Cinder, Thornemu, Kaiovi a Levaně. Obě linky jsou do sebe velmi dobře zakomponovány a příjemně se prolínají.

„Je snadné někoho zneužít, když si toho dotyčný vůbec není vědom.“ - Cinder

V čem je druhý díl o poznání lepší než první jsou zvraty. Tentokrát knížka není ani zdaleka tak předvídatelná jako byl první díl. Samozřejmě něco očekávate, ale něco mě opravdu překvapilo.

„Já si myslím, že bychom ji ani nikoho jiného neměli posuzovat dřív, než se je pokusíme pochopit.“ - Scarlet

Rozhodně mě druhý díl nalákal na pokračování.

 „Lidi zkrátka hrozně rychle někoho odsoudí a kritizují, ale přitom nevědí, čím si prošla nebo co ji vedlo k tomu, co udělala. Víme vůbec jistě, že něco udělala?“ - Scarlet

Třetí díl série Měsíční kroniky se jmenuje Cress a odkazuje na známou pohádku Lociku. I ve třetí knize děj bezprostředně navazuje na předchozí a začínáme tam, kde jsme skončili. K našim oblíbeným hrdinům se přidává hackerka Cress, kterou si můžeme pamatovat z prvního dílu.

„Možná nic jako osud neexistuje. Možná jsou to jen příležitosti, které se nám naskytnou, a to, co s nimi uděláme. Začínám si myslet, že velká láska se prostě nepřihodí jen tak. Musíme si ji vytvořit sami.“  - Cress

Tentokrát už sledujeme několik dějových linek, které se vzájemně spojují a zase rozdělují. V tenhle moment už jsem rezignovala na svoje teorie a nechala se knížkou unášet. A neskutečně jsem si jí užívala.

„Není nic horšího, než když proti tobě použijou tvoje vlastní tělo.“ – Vlk

V knížce se pořád něco dělo (a to je vzhledem k tomu, že má více než 600 stran, obdivuhodné), není zde žádná zbytečná vata, ale stále se posouváme dál a dál v příběhu. O tom svědčí i to, že jsem si pořád říkala, tak hned, jak se tohle vyřeší, tak knížku odložím a jdu spát. No a pořád ji ne a ne odložit, protože se vždycky vyskytlo něco dalšího, co mě přimělo pokračovat. Knížka mě neustále udržovala v napětí a překvapovala.

„Neměla bys nikomu říkat, že ho máš ráda, pokud to nemyslíš opravdu vážně.“ - Thorne

Konečně se dostáváme k závěru celé série – knize Winter. I čtvrtý díl odkazuje na pohádku, tentokrát se jedná o Sněhurku. Ve čtvrtém díle se dostáváme do Artemidy na Měsící, kde se Cinder s ostatními členy posádky připravuje na revoluci proti královně Levaně.

„Jakmile jednou víš, jak to funguje, přijdeš i na to, jak to opravit.“  - Cinder

S posledními díly série to bývá většinou takové komplikované. Každý fanoušek si představuje nějaký závěr a autor pokud chce fanoušky uspokojit se mu musí přiblížit, ale zároveň ho překvapit, aby to zase nebylo moc čitetelné. A myslím, že to se Meyer povedlo. Celý díl jsem si neskutečně užila. Bylo to napínavé, nepředvídatelné a konec mě uspokojil.

„Myslíme si, že když se rozhodneme konat dobro, pak jsme prostě dobří. Že uděláme lidi šťastnými. Že jim můžeme poskytnout duševní klid, spokojenost či lásku, a to přeci musí být dobré. Nechápeme, že klam se sám o sobě stal druhem krutosti.“  - Winter

Hrozně se mi líbilo, že hlavním hrdinům skoro nic nevycházelo podle představ, ale všechny zvraty byly promyšlené a dotažené a měly smysl. Celou sérii jsem si zamilovala. Řadím ji mezi nejlepší fantazy série, které jsem četla a rozhodně se k nim zase ráda vrátím.

 „Lidé nemají rádi změnu.“ - Kai

Jak už jsem uvedla na začátku, k sérii vyšly i dvě doplňkové knihy. První z nich je Nejkrásnější – Příběh Levany. Jedná se o krátkou novelu, která nás vrací do období před 17 lety. Jak už název napovídá, dozvíme se zde více o životě Levany a o tom, co předcházelo celé sérii.

„Láska začíná důvěrou a důvěra nemůže vzniknout, když si lidé myslí, že něco skrýváš.“ – Evret

Mám za to, že autorka trochu chtěla, abychom se Levanu snažili trochu pochopit a snad ji i litovali. Ale to se opravdu nedá. Přišla mi otravná a knížka na ni vrhla pravděpodobně ještě horší světlo než celá sága. Bylo naprosto mimo mé chápání, co všechno zvládla provést a čím si to zvládla ospravedlnit.

„Nesnášela zrcadla, Nesnášela to, co se v nich odráželo, nesnášela pravdu, kterou ukazovala.“ – Levana

Každopádně knížka se mi líbila a příjemně doplnila celou sérii. Navíc se mi líbil ten nápad věnovat knihu i Levaně, protože myslím, že si to zasloužila.

„Ale také věděla, že oheň je nebezpečný, a iluze jsou nebezpečné, a že nechat se přesvědčit a uvěřit, že něco není skutečné, bývá často nejnebezpečnější ze všeho.“ - Levana

Druhou doplňkovou knížkou je povídková sbírka Hvězdy nad hlavou. Kniha obsahuje 9 povídek. První z nich se věnuje Michelle a Scarlet v době, kdy k nim doktor Logan Tanner přinesl malou Cinder. Druhá povídka se věnuje době, kdy se Cinder dostala k rodině Linh. Třetí povídka nám ukazuje, jak se ze Ze´eva stal Vlk. Ve čtvrté povídce se vrátíme do studentských let Carswella Thorneho. V páté povídce se dozvíme, jak se Cress dostala do svého satelitu a stala se královninou hackerkou. Šestá povídka nám pomůže pochopit, proč se Winter vzdala svých schopností i jak přišla k je svým jizvám. Sedmá povídka nám vypraví dojemný příběh androidky. V osmé povídce se podíváme na první setkání Kaie se Cinder z pohledu Kaie. Poslední povídka se odehrává 2 roky po skončení knihy Winter.

„Většina z nich však toužila po vědění. Bylo v tom něco osvobozujícího. Něco, co dávalo moc.“  - Cress

Tato knížka je skvělým doplňkem pro milovníky Měsíčních kronik. Dozvíme se v ní mnoho zajímavých příběhů, které byly v sérii zmíněny, ale nedostalo se jím větší pozornosti. Krásně tedy doplňují původní příběh.

„Když na někoho použiješ svůj dar, aniž bys ho požádala o svolení, bereš mu možnost svobodné volby, a to není správně.“  - Evret

Většina povídek je vlastně smutná, nebo alespoň dojemná. Je vidět, že naši hrdinové neměli lehký osud. Poslední povídka mě vyloženě potěšila o hrozně jsem si užila, že jsme se mohli vrátit k naším oblíbeným postavám i v budoucnosti.

 „Být alfou znamená zůstat se svým partnerem přes veškerou nepřízeň osudu. Znamená to přijmout se navzájem jak pro své přednosti, tak pro své nedostatky. Znamená to vyšlapat si vlastní cestu k lásce a ke štěstí.“  - Kai

A na závěr ještě pár zajímavostí o hlavních hrdinech celé ságy:

Linh Cinder

Celé pravé jméno: Selene Channary Jannali Blackburnová

Narozena: 109 T. E. v Artemidě

Věk v průběhu ságy: 16 let

Rodina:

Její matkou je Channary Blackburnová. Otec byl neznámý. Levana byla její teta.

Jejími adoptivními rodiči se stali Linh Garan a Linh Adri. Nevlastními sestrami byly Linh Pivoňka a Linh Perla.

Kai

Celé jméno: Kaito

Titul: nejprve korunní princ východního společenství, později císař východního společenství

Narozen: 108 T. E. v Novém Pekingu

Věk v průběhu ságy: 18 let.

Rodina:

Jeho otec byl císař Rikan. Matka nebyla v knize jmenována

Scarlet Benoitová

Narozena: 108 T. E. v Evropské federaci.

Věk v průběhu ságy:  18 let.

Rodina:

Jejím otce byl Luc Benoit, matka nebyla známá. Babičkou byla Michelle Benoitová a dědečkem Logan Tanner.

Ze´ev Kesley

Označován jako: Vlk, nebo Alfa Kesley.

Narozen:  102 T. E. na Měsíci.

Věk v průběhu ságy: 23 let.

Rodina:

Jeho matkou byla Maha Kesley, otec nebyl jmenován. Měl bratra Rana, který byl omegou.

Carshwell Thorne

Narozen: 106 T. E. v Americké republice

Věk v průběhu ságy: 20 let.

Byl kadatem v americké armádě, ale sám se prohlásil za kapitána.

Cress Darnelová

Celé jméno: Cresscent „Půlměsíček“ Darnel.

Narozena: 110 T. E. na Měsíci.

Věk v průběhu ságy: 16 let.

Rodina:

Jejím otcem byl Sage Darnel neboli doktor Dmitri Erland.

Winter Hayle

Celé jméno: Princezna Winter Blackburnová Hayleová.

Narozena: 109 T. E. v Artemidě

Věk v průběhu ságy: 17 let.

Rodina:

Její otec byl Evret Hayle, matka Solstice Hayleová. Nevlastní matkou se stala královna Levana a její nevlastní sestřenicí byla Selene.

Jacin Clay

Narozen: 107 T. E. na Měsíce

Věk v průběhu ságy: 19 let.

Rodina:

Jeho otcem byl sir Garrison Clay, jeho matka nebyl v knize jmenována.

Levana Blackburnová

Věk: Nejkrásnější oslavila 16 narozeniny. V průběhu ságy ji bylo zhruba 33 let.

Rodina:

Její matkou byla Jannali Blackburnová, jejím otcem byl Marrok Blackburn.  Měla starší sestru Channary. Za manžela si vzala Evreta Haylea, který byl zhruba o 12 let starší a zemřel, když bylo Winter cca 9 let.


 

Komentáře